Terug naar het overzicht

App je elektrisch – De top 3.

Mijn man werkt bij de gemeente. Niet zomaar een gemeente. Onze gemeente heeft het predicaat ‘Cita Slow’. Moet je daar trots op zijn? Best wel. Cita Slow is een wereldwijd netwerk van gemeenten en steden die groen, historie, lokale producten én duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Bij een duurzame gemeente hoort natuurlijk elektrisch rijden. Dus staan er sinds een jaar 3 elektrische auto’s voorzien van het gemeentelogo te glimmen aan hun laadpaal.

Als medewerker kan je zo’n auto reserveren voor een ritje. Natuurlijk met een zakelijk doel. Na enig aandringen van mijn kant, gaf mijn man schoorvoetend toe dat je als inwoner ook kan reserveren. Ze willen daar niet al te veel ruchtbaarheid aangeven anders staan er straks 20.000 mensen op de stoep. Snap ik, maar ik weet het nu en zie mijn kans schoon. Als ik een dagje zo’n auto huur kan ik zelf ervaren of elektrisch rijden iets voor mij is als zzp’er. Het liefst op een dag dat ik meerdere afspraken heb, zodat ik flink wat kilometers kan maken.

‘De actieradius van de gemeentelijke elektrische auto’s is nog niet je dat’, waarschuwt mijn man. Hij raadt mij aan om een app te downloaden waarmee je onderweg de dichtstbijzijnde laadpunten kunt vinden. En … het is misschien goed om wat te oefenen, zegt hij met een knipoog. Huh, hoe dan? Nou, ook daar is een app voor. Hij heeft de app’s zelf ook gedownload. Dus verdiep ik me, voordat ik achter het stuur kruip, in de wondere wereld van apps die je helpen bij het elektrisch rijden. Serieuze apps en voor de fun. Dit is mijn persoonlijke top 3.

NewMotion

Met deze app van NewMotion kun je, waar je ook bent in Nederland, een laadpaal opsporen. Je ziet of de laadpaal beschikbaar is, wat de laadsnelheid is en wat het laden je kost. Heel handig. Mocht je favoriete laadpaal bezet zijn, bijvoorbeeld in de buurt van je opdrachtgever, dan krijg je een seintje als deze weer vrij is. Als je een account hebt bij NewMotion kun je met deze app ook een laadsessie starten en stoppen.

Electric Car Taxi Driver 3D simulatie

Dit is wat mijn man de ‘oefenapp’ noemde. Is natuurlijk een grapje, maar ik heb de ‘Electric Car Taxi Driver’ app gedownload en ik vind hem stiekem verslavend leuk. Met deze game test je op 30 niveaus je vaardigheden als taxichauffeur in een futuristische elektrische auto. Dat betekent onderweg passagiers oppikken (niet doodrijden), op tijd je auto opladen en voorkomen dat je ergens tegenaan rijdt (best lastig). Een vermakelijk behendigheidsspel om in de verloren uurtjes je elektrische driving skills aan te scherpen.

DriveGuide

Dit is je beste maatje voor onderweg. Overigens niet alleen als je elektrisch rijdt. Met DriveGuide krijgt je inzicht in je rijgedrag. Je leert hoe je slimmer kunt rijden, zodat je minder energie of brandstof verbruikt en minder onderhoudskosten hebt. De app geeft een seintje als je auto aan een onderhoudsbeurt toe is en hij registreert automatisch de gereden kilometers. Wat ook handig is: je stopt automatisch met betalen als je wegrijdt van je parkeerplek. Ik weet zeker dat ik daar geld mee ga besparen. Het aantal keren dat ik vergat om mijn parkeerapp uit te schakelen, is niet meer op één hand te tellen (en op twee handen ook niet).

Dit is mijn top 3 elektrisch rijden apps. Overigens in willekeurige volgorde. Maar er zijn nog meer handige apps als je op de hoogte wilt blijven wat er gebeurt op het gebied van elektrisch rijden. Je vindt ze hier. Ik ben inmiddels voldoende voorbereid om het elektrische auto-experiment aan te gaan.

Heb jij nog tips voor mij?