Terug naar het overzicht

Deze 6 slimme systemen maken autorijden veiliger

Bij de keuze voor een nieuwe auto laten veel mensen zich leiden door kleur, design en prijs. Maar ook veiligheidsvoorzieningen worden steeds belangrijker. Je wilt immers voorkomen dat jij, je passagiers en andere weggebruikers betrokken raken bij een ongeval. De afgelopen decennia hebben airbags, gordels en antiblokkeersystemen autorijden veiliger gemaakt, en hedendaagse snufjes doen er nog een schepje bovenop. Moderne auto’s hebben tal van camera’s en sensoren aan boord die de omgeving in de gaten houden, je auto stabiel houden en ingrijpen in geval van nood. Dankzij deze slimme systemen komt autonoom rijden steeds dichterbij.

Rijstrookassistentie

Tijdens het rijden even je neus snuiten of iets uit het dashboardkastje pakken? Geen probleem als je auto beschikt over rijstrookassistentie (Lane Keeping Aid). Met behulp van sensoren scant je auto de weg en kan hij rijstroken herkennen. Zit je te dicht bij de wegmarkering, dan stuurt de assistent je rustig terug naar het midden van de rijstrook. Veel systemen geven een waarschuwing met stuurtrillingen als een zijlijn wordt gepasseerd. Rijstrookassistentie is niet hetzelfde als autonoom rijden. Je moet als bestuurder alert blijven en vaak werkt het systeem pas als je harder dan 65 kilometer per uur rijdt. Is de weg smal of de wegmarkering slecht zichtbaar? Dan schakelen de meeste systemen zichzelf uit.

Curve Speed Warning

Veel ongelukken in ons land gebeuren doordat bestuurders te snel een bocht nemen en de controle over hun voertuig verliezen. Curve Speed Warning (CSW) wijst op gevaarlijke situaties als je met hoge snelheid een bocht of afslag nadert. Het systeem staat in verbinding met de GPS en navigatie van je auto en heeft inzicht in alle routes in de omgeving. Overschrijdt je de maximumsnelheid, dan klinkt er een geluidssignaal of licht een waarschuwingsdriehoek met een uitroepteken op.

Veel systemen detecteren de weersomstandigheden en passen op basis daarvan de adviessnelheid aan. Het maakt immers nogal een verschil of je een bocht nadert terwijl de zon schijnt of het regent. CSW kan samenwerken met de rijstrookassistent voor een extra stukje veiligheid. In sommige gevallen kun je het systeem aanvullen met Adaptive Front Lighting (bochtrijverlichting) om de verlichting van je auto te focussen voor een beter zicht op naderende bochten.

Adaptive Cruise Control

Cruise Control behoort doorgaans tot de standaarduitrusting van een auto. Steeds vaker geldt dat ook voor Adaptive Cruise Control, waarbij je auto niet alleen de door jou ingestelde snelheid aanhoudt, maar ook afremt als je voorganger dichterbij komt. Op het moment dat hij doorrijdt, zal je auto weer versnellen. Geavanceerde Adaptive Cruise Control-systemen hebben de mogelijkheid om in files langzaam te rijden en automatisch te remmen en accelereren. Daarbij wordt gebruikgemaakt van sensoren, radar en camera’s die het verkeer scannen en volgen. Houd er echter rekening mee dat Adaptive Cruise Control niet altijd even goed werkt bij zware mist, regenval en in tunnels.

Active Park Assist

De meeste auto’s hebben standaard parkeersensoren aan boord die de afstand met de auto’s voor of achter je meten en waarschuwen je als je te dichtbij komt. Active Park Assist gaat een stapje verder en helpt je daadwerkelijk met inparkeren. De functie gebruikt ultrasone sensoren die de parkeerruimte meten en bepalen of je auto past in de parkeerruimte die je voor ogen hebt. Vervolgens stuurt het systeem je auto in, waarbij je alleen de rem, het gaspedaal en de versnelling hoeft te bedienen. Bij sommige nieuwere modellen gaat zelfs dat volledig automatisch. Waarschijnlijk is het binnen een aantal jaar mogelijk dat auto’s zelf op zoek gaan naar een parkeerplaats. Wil je wegrijden, dan kun je hem via een smartphone-app oproepen.

Blind Spot Monitoring

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als je regelmatig onderweg bent, weet je hoe verradelijk de dode hoek (blind spot) kan zijn. Vergeet je een keer goed te kijken bij het nemen van een afslag of het wisselen van rijbaan, dan kan het zomaar zijn dat je een weggebruiker raakt die je daarvoor niet had gezien.

Blind Spot Monitoring geeft (visuele) waarschuwingen op het moment dat er een voertuig in je dode hoek wordt gesignaleerd. Sensoren in de zijspiegels houden de de ruimtes links en rechts naast je in de gaten en staan in verbinding met de boordcomputer. Gebruik je de richtingaanwijzer en lijkt het erop dat je die fiets of auto in je dode hoek niet hebt gezien, dan wordt een beeld-, geluids- of trilsignaal afgegeven. Dit handige systeem wordt ook wel Blind Spot Assist of Side Blind-Zone Alert genoemd.

Drowsiness Detection System

Drowsiness Alert of Drowsiness Detection System houdt niet de omgeving, maar de bestuurder zelf in de gaten. Aan de hand van je rijgedrag ziet dit systeem of je slaperig bent en daardoor minder gefocust op de weg en het verkeer om je heen. Dat kan bijvoorbeeld komen omdat je een lange, stressvolle dag hebt gehad of slecht hebt geslapen. Het systeem merkt of je onnodig vaak de wegmarkering overschrijdt, vaak van snelheid varieert en met een camera kan het zelfs zien wanneer je ogen dichtvallen.

Ben je te moe om je auto veilig te besturen, dan krijg je het advies om even te pauzeren en een kop koffie te drinken. Het systeem waarschuwt via een geluids- of beeldsignaal, of door de autostoel te laten trillen. Vertoon je vreemd rijgedrag doordat je wordt afgeleid door een WhatsApp-bericht op je smartphone, dan zal het Drowsiness Detection System ook een waarschuwingssignaal geven.

Steeds meer snufjes

Er zijn nog meer systemen die autorijden veiliger en prettiger maken. Denk bijvoorbeeld aan Hill-Hold, dat het nemen van de hellingproef uit handen neemt. Sta je stil op een helling, dan voorkomt een automatische rem dat je onbedoeld naar voren of achteren rolt en een andere weggebruiker raakt. Voetgangersherkenning voorkomt aanrijdingen met plotseling overstekende voetgangers door – zelfs in donkere en onoverzichtelijke verkeerssituaties – automatisch af te remmen. En dan zijn er nog tal van snufjes als Area View en Trailer Assist, die respectievelijk helpen met het manoeuvreren in kleine straten en het inparkeren van een auto met aanhanger. Rijd je door een drukke stad en let je even niet op, dan voorkomt City Emergency Braking dreigende botsingen. Handig!